IZLET  U  NACIONALNI  PARK  “PAKLENICA”
      16.05.2009.

    

Evo nas na novom izletu. Punim autobusom krenili smo prema Zadru i stigli u Nacionalni park Paklenicu.

 

NACIONALNI PARK PAKLENICA   

      Nacionalni  park Paklenica prostire se na primorskoj padini južnog Velebita, neposredno iznad naselja Marasovići, do zone najviših  planinskih vrhova  (Vaganski vrh 1.757 m,  Babin vrh,   Sveto brdo),  kroz Zadarsku  (64 km2)  i Ličko-Senjsku (31 km2)  županiju.
     Obuhvaća područje bujičnih tokova Velike i Male Paklenice, odnosno njihove prepoznatljive kanjone okomito urezane u južne padine Velebita, te širi okolni prostor. Na relativno malom području susreće se iznimno bogatstvo geomorfoloških pojava i oblika, raznolik biljni i životinjski svijet, atraktivni krajolici i netaknuta priroda. 
     Paklenica je jedno od najpoznatijih evropskih penačkih središta u što smo se i sami uvjerili jer su stijene bile pune penjača.

 

Nakon razgledavanja planina, kratak odmor smo potražili uz more u Starigrad Paklenici.  Zatim smo otišli u Obrovac na brod po rijeci Zrmanji.

 

ZRMANJA

        Rijeka u sjevernoj Dalmaciji duga 69 km, sa snažnim izvorom podno planine Velebit na visini od 395 m, utječe u Novigradsko more.
      U gornjem toku Zrmanja formira 7 km široku dolinu, dok ispod Zvonigrada (ostaci srednjovjekovnog grada iznad Zrnanje) teče kroz kanjon do svog estuarija. Zrmanja tvori nekoliko brzih i malenih slapova. U donjem toku od Obrovca, rijeka je duboka 5 - 7 m, a na ušću je široka 240 m. Sve do Obrovca rijeka je plovna za manje brodove, a kanjon Zrmanje od Obrovca do estuarija turistička je atrakcija.
     Zrmanja obiluje vodom u proljeće, ljeti se za putovanje najljepšim hrvatskim kanjonom moraju koristiti manja plovila - kanui i kajaci. Pogodna je za kupanje i ronjenje jer ima zanimljivu riječnu floru i faunu te je zbog svoje čistoće pitka.

 

Izlet smo zaključili večerom i zabavom  na seoskom domačinstvu u okolici Obrovca.

 

SLIKE SA IZLETA: