16. 06. 2012.
                     

  IZLET  U   LIKU

 

 

    Na prekrasnom sunčanom danu, punim atobusom upoznali smo Liku odnosno: Gatsku dolinu i Nacionalni park Sjeverni Velebit.  Posjetili smo:

 

 

- OTOČAC -

 
     - Prvo jutarnje stajanje u OTOČCU, popili smo kavu i uzeli vodića koji nas je cijeli dan vodio i upoznao sa svim podacima u Gatskoj dolini i Nacionalnom parku Sjeverni Velebit.
Inače grad OTOČAC  središte je cijele pokrajine Gacke i sjedište Gacke. Jedno od najstarijih naselja s hrvatskim življem.Otočac svoj naziv i opstanak duguje riječkom otoku. Otočac (mali otok) se sve do 18. st. nalazio na prirodnom otočiću usred rijeke Gacke, utvrđen zidinama i kulama radi obrane. Prići mu se moglo samo čamcem. Žitelji Otočca gradili su u rijeci Gackoj sojenice na vodi ( SOJENICE su kuće ili naselja u poplavnim i močvarnim krajevima ili na plićacima uz obale rijeka, jezera ili mora, podignute na deblima radi zaštite od, poplava, neprijatelja, divljih zvijeri i sl.)

 

 

 

- VRILO GATSKE -


   - Obišli smo jedan od izvora rijeke Gatske i to MAJEROVO VRILO. Gacka je jedna od najstarijih hrvatskih pokrajina. Na Gacki i njenim pritocima radilo je tijekom 20. stoljeća oko šezdeset mlinica, a danas ih tek nekoliko.Najveći izvor rijeke Gacke je Tonković vrilo koje se nalazi na jugoistočnom rubu Gacke doline. Drugo po izdašnosti je Majerovo vrilo u Sincu. Ukupno rijeka Gacka u svojoj izvorišnoj zoni ima preko tridesetak izvora. Njena vrela su poput modrih malih jezera a voda u Majerovom vrilu izvire sa dubine od preko 100 m.

 

 

- KUTEREVO -

 

  - Zatim smo posjetili: Velebitsko utočište za male medvjede u Kuterevu.

Na ličkim obroncima Velebita nalazi se utočište za medvjediće koji su nesretnim slučajem ili uslijed krivolova odvojeni od majke u dobi kad su premaleni za samostalan život. Takvi mladunci, othranjeni uz pomoć i skrb ljudi, ne uspijevaju razviti znanja i vještine potrebne za samostalan život. Stoga nikad ne odlaze u svoja prirodna staništa nego ostaju u utočištu koje je zasad jedinstven ovakav projekt u svijetu. Utočištem upravlja udruga građana «Velebitska udruga Kuterevo» (VUK), a znanstveno-stručnu podršku daje naš stručnjak za zvijeri dr. sci. Đuro Huber iz Zagreba.

 

 

 

- SVETIŠTE MAJKE BOŽJE OD KRASNA -

 

Krasno je jedno od naših najvećih planinskih naselja, smjestilo se na sjevernim obroncima Velebita na oko 800 m n.v., u granicama Parka prirode Velebit. Selo je sa svih strana okružena visokim i šumovitim strminama i vrhovima.

Svetište Majke Božje od Krasna: za naše Ličane i Podgorce Velebit je nekoć bio drugi dom, pa nije čudno da su po njemu posijane brojne manje i veće crkvice. Većim je dijelom od njih danas ostao jedva prepoznatljiv trag, što ujedno pokazuje da je Velebit prestao biti ljudima taj drugi dom. Ipak je u toj "kršnoj gori našoj" ostala sačuvana i još i danas okuplja brojne hodočasnike proštenjarska crkva Gospe od Krasna.

 

 

 

- DEGUSTACIJA SIRA U KRASNOM -

 

U Krasnom smo se zaustavili kod g. Vladimira Tomaića vlasnika jedne od najvećih sirana u Lici, i degustirali njegove sireve. Sirana "Runolist" svoju proizvodnju sireva i drugih mliječnih proizvoda temelji na dugogodišnjem iskustvu, tradicionalnim recepturama i domaćoj sirovini. Asortiman obuhvaća: Krasnarski sir, sir Runolist, Škripavac, Velebitski sir, svježi kravlji sir, kravlju i ovčju skutu te Tartufo - sir Runolist s tartufima.

 

 

 

 

- Nacionalni Park SJEVERNI VELEBIT i ZAVIŽAN -

 

Sjeverni Velebit proglašen je nacionalnim parkom 1999. godine zbog izrazite raznolikosti krških fenomena, bogatstva živog svijeta i iznimnih prirodnih ljepota na relativno malom prostoru od 109 km2. Obuhvaća strogi rezervat Hajdučke i Rožanske kukove, specifičan geomorfološki fenomen na kojemu je do sada otkriveno više od 150 jama, od kojih je najpoznatija Lukina jama, duboka 1.421 m, jedna od najdubljih na svijetu. Park je ispresijecan brojnim planinarskim stazama, oko staze pruža se prekrasan pogled na Jadransko more i otoke Pag, Rab, Goli, Prvić, Krk, Cres i Lošinj, te na planine Učku, Klek, Rožanske kukove.
U sklopu parka prošetali smo kroz Velebitski botanički vrt, osnovan 1967. godine koji obuhvaća čak 500 biljnih vrsta.
ZAVIŽAN je jedan od najpoznatijih lokaliteta u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Na 1594 m nadmorske visine, ispod vrha Vučjak, smješten je Planinarski dom Zavižan i najstarija visinska meteorološka postaja u Hrvatskoj, osnovana 1953. godine. S obzirom da je Velebit prirodna granica između kontinentalne i mediteranske Hrvatske, u njegovu vršnom dijelu sukobljavaju se i dvije različite klime - mediteranska i kontinentalna, što uzrokuje nepredvidive vremenske prilike pa je ova zavižanska postaja od neizmjerne važnosti za meteorološku zajednicu.


 

- RESTORAN -


Izlet smo završili u Restoranu Bumerang u Otočcu, na Ličkoj janjetini i zabavi uz živu glazbu.

 

 

Ukoliko ne znate gdje se točno nalazi Zavižan možete na sljedećem linku pogledati na karti točan položaj staze po kojoj smo hodali:

http://www.sports-tracker.com/#/workout/sdkupa/ecv7nc2kg905bl3c

 

 

 

 

SLIKE SA IZLETA: