28. svibanj 2011.
                     

  IZLET  U   MOSLAVINU

 

 

    Na ovogodišnjem izletu posjetili smo znamenitosti Moslavine i to:     

 

  - Prvo europsko selo roda : ČIGOČ -


        - Malo selo Čigoć godine 1994. Europska zaklade Euronatur proglasila je prvim Europskim selom roda. Na čitavom području Lonjskog polja gnijezdi se oko 500 parova bijele rode, a osnovni razlog zbog kojeg su se odlučile za njega je tradicijsko stočarstvo, odnosno velike vodene površine, kao i vlažni pašnjaci. Zbog obilja hrane na njima mogu prehraniti sebe i mlade. A hrane se voluharicama, miševima, puževima, žabama, ribama, kukcima, pa čak i zmijama.

 

  - LONJSKO POLJE -


      - Lonjsko polje, koje je uvršteno u tzv. Ramsarski popis močvara od međunarodnog značaja, osobito kao prebivalište ptica močvarica, posebno je zanimljivo i zbog biciklističkih staza. Ipak, najviše ih oduševljava ptičji svijet, ispaše tijekom cijele godine na otvorenom polju, te izvorne pasmine domaćih životinja: turopoljska svinja i posavski konj. Osim toga, privlači ih i zanimljiva posavska arhitektura drvenih kuća koje su zbog svoje posebnosti, očuvanosti i brojnosti spomenik graditeljske baštine.

 

- grad KUTINA -


      - Kutina je grad udaljen 70 kilometara od Zagreba smješten na južnim obroncima vinogradima obrasle šumovite Moslavačke gore i na samom rubu Lonjskog polja, jednog od najvećih močvarnih područja u ovom dijelu Europe. Posjetili smo središte grada, prekrasnu crkvu Majke Božije Snježne i muzej Moslavine.

 

 

 

- vožnja vinskom cestom Moslavine i degustacija vina u vinariji KAŠNER -

 
    - U vinskom podrumu obitelji Kašner probali smo njihova nagrađivana vina, a među njima i najpoznatije Moslavačko vino ŠKRLET.

 

 

- seosko domačinstvo KEZELE -

    - Izlet smo završili večerom i zabavom na seoskom domačinstvu Kezele.

 

 

 

SLIKE SA IZLETA: