IZLET  U  NACIONALNI  PARK  RISNJAK

     26.06.2005.

 Za naš prvi  izlet odabrali  smo posjetiti  Gorski kotar,  odnosno Nacionalni  park RISNJAK, te  izvor rijeke  KUPE. 
 

Nacionalni park Risnjak

        Na zračnoj udaljenosti manjoj od 15 km od mora, u zaleđu grada Rijeke i kvarnerskog priobalja - rasprostire se Nacionalni park Risnjak. Ovdje nalazimo brojne geografske, geološke, vegetacijske, klimatske i pedološke fenomene. Na nevelikom prostoru susrećemo vrijedne prirodne pojave osebujne ljepote, dinarski krš specifične hidrografije i oblika, prašumske predjele i netaknute gorske vrhove, a u neposrednoj je blizini gradskih područja Delnica, Rijeke, Karlovca, pa i Zagreba.
        Risnjak, je šumovit gorski masiv, koji je ime dobio po risu, svom najpopularnijem stanovniku. Tu su na malom području okupljene gotovo sve vrste šuma ovih prostora te mnoge biljne i životinjske vrste. Među životinjama se posebno ističu smeđi medvjed, ris, divlja mačka, divokoza, jelen, srna i orao. Ljepota šume, krški fenomeni, atraktivni izvori i veličanstveni vidici privlače na Risnjak brojne planinare i druge ljubitelje prirode.
         Na prijedlog jednog od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika, botaničara dr. Ive Horvata,15. rujna 1953. godine Vlada Republike Hrvatske donijela je Zakon o proglašenju šume Risnjaka nacionalnim parkom, ukupne površine 3014 ha. Godine 1997. područje Parka prošireno je na površinu od 6400 ha te pored središnjeg dijela masiva Risnjaka obuhvaća i planinski masiv Snježnika te hidrogeomorfološki spomenik prirode - izvor rijeke Kupe zajedno s njenim gornjim tokom,

 

Posjetili smo:

LESKA

Prilikom posjeta NP Risnjak svakako je nezaobilazna i Poučna staza Leska – jedan od prvih objekata takve vrste u Hrvatskoj, koja je lako dostupna od strane Crnog Luga a započinje na udaljenosti od nekoliko minuta hoda zapadno od Uprave parka. Projektirana je i izvedena tako da je svakom posjetiocu omogućeno da je samostalno prijeđe. Niz prelijepih prirodnih i kulturnih detalja, okupljenih na svega 4,5 km dužine staze, prava su prilika za upoznavanje prirode i sadržaja ovog nacionalnog parka.


IZVOR KUPE

Izvor Kupe je jezeroliko krško vrelo tirkizne, zeleno-plave boje, a zove se još i Kupeško jezero. Dugačko je 200 i prosječno široko 30 m. Izvor Kupe, jedna od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno je od najjačih, najprostranijih i najdubljih hrvatskih vrela. Na 313 m nad morem vodena masa oblikovala je manje jezero tirkizno zeleno-plave boje, dužine 200 i u prosjeku širine oko 30 metara. Prilaz ovom lokalitetu omogućen je atraktivnom serpetinskom stazom iz sela Razloge ili iz sela Kupari odakle je put nešto duži a penje se uzvodno paralelno sa tokom rijeke. Područje gornjeg toka rijeke Kupe koje je djelomično smješteno unutar granica NP Risnjak, prozvano je čudesnom dolinom leptira zbog izvanrednog bogatstva pogotovo danjih leptira koje nalazimo na ovom prostoru.

 

uskoro slike.