4. listopada 2008.
                       
             IZLET  U
                 SAMOBORSKO  GORJE

 

     Naša  prva  stanica  na  izletu  kroz  Samoborsko  gorje  bio  je   grad  “SAMOBOR”. Uz stručno vodstvo prošetali smo gradom i upoznali ga kroz njegovu povijest i sadašnjost.
     Nakon što je veliki požar 1797. god. spalio više od polovice kuća u Samoboru, XIX. je stoljeće obilježeno intenzivnim procvatom graditeljstva. Kako je osnovni raster ulica ostao nepromijenjen, grad svoje nove barokne konture zaokružuje gradnjom mnoštva kuća duž postojećih prometnica. Najljepši je primjer središnji samoborski trg:"Trg kralja Tomislava", gdje su sve zgrade na trgu  zaštićeni spomenici kulture I. kategorije.
    - Župna crkva sv. Anastazije spominje se već 1334. god., a današnju novu crkvu Samoborci su podigli između 1671. i 1675. god. Pročelje crkve rastvoreno je renesansnim oblikovanim portalom, a zvonik (visok 36 metara) ima baroknu kapu.
     - Najznačajnije i najstarije povijesne građevine, dvorce ili kurije, nalazimo na samoj obodnici grada. Dvor Podolje, Balagove ,te kuriju Mirnovec na južnom ulazu. Dakako, i u samom centru Samobora sačuvane su građevine sa značajnim arhitektonskim vrijednostima. 
    - Crkva Uznesenja bl. dj. Marije, franjevački samostan, XVIII. st.
Smještena je u kompleksu franjevačkog samostana, koji je građen od 1712. do 1721. godine. Crkva je građena u baroknom stilu, te dovršena 1750. god. jednostavnih tradicijskih oblika s, tek u zadnjem katu, prozorima baroknih oblika.U crkvi se nalazi bogat umjetnički izuzetno vrijedan barokni inventar i umjetnine. 
  - Potok Gradna izvire u Samoborskom gorju na dva mjesta: jedan joj je izvor kod sela Lipovca a drugi iza sela Rude. Kod crkve sv. Mihalja na zapadnom ulazu u Samobor ta se dva rukavca sastaju i združeni teku kroz središnji dio grada prema Savi. Gradnu premošćuju mnogi mostovi i mostići od kojih je najznačajniji onaj koji povezuje Trg kralja Tomislava i ulicu Ivana Perkovca .Taj most izgrađen je 1906. god. iz armiranog betona. U ono doba po načinu izgradnje i materijalu bio je drugi most te veličine u Europi.

 

  - Eko selo Žumberak -


        Od 1994. godine na području Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje u živopisnom kanjonu potoka Rakovice smješteno je njegovo najposjećenije turističko središte, Eko-Selo Žumberak. Ovdje se posjetiteljima pruža, nakon samo 30-ak minuta vožnje autom od Zagreba, osjećaj mješavine apsolutne prirodne divljine, praiskonskog sklada sa netaknutom prirodom i tople tradicionalne domaće atmosfere.

 

  - Bio park Divlje vode -


       Bio park Divlje Vode dio je parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje koji je zbog svoje prekrasne prirode osnovan 1999. Nalazi se u dolini potoka Bregane koji protječe kroz park dajući mu posebnu ljepotu i ugođaj.
Posjetitelji mogu uz prekrasnu prirodu uživati i u različitim sadržajima što ih park nudi. U parku se nalaze: Restoran, fast food, restoran, motel, šetalište uz ribnjak, zoološki vrt, igralište za djecu, igralište za mali nogomet, jezero za sportski ribolov, kapelica kardinala Stepinca i kardinala Kuharića,  uzgoj pastrve na eko način i sportski ribolov.

 

- vožnja vinskom cestom PLEŠIVICA - degustacija vina, te večera uz glazbu u vinskoj kleti JAGUNIĆ.

 

      U neposrednoj blizini grada Zagreba nalazi se raj za izletnike; naravno, radi se o Plešivici. Pravi je grijeh biti u blizini, a ne proći Plešivičku vinsku cestu. Tik uz samu cestu, cvijetni balkoni i ljubazni domaćini, obitelj Jagunič dočekali su nas i ponuditi vrhunskim vinima i pravim izvornim specijalitetima, te glazbom.

 

SLIKE SA IZLETA: