IZLET  U  SLAVONIJU

 

Naša prva stanica na izletu kroz Slovaniju bilo je ĐAKOVO, odnosno ĐAKOVAČKA KATEDRALA.

    Đakovačka je katedrala među najmlađim u Hrvatskoj; istodobno je najistočnija biskupska, katolička stolna crkva, uz granicu Istoka i Zapada. No, korijeni su joj duboko u povijesti i sežu sve do u 13. stoljeće. Izgrađen   je biskupski dvor i prva katedrala. Ovu prvu, gotičku, katedralu uništili su Turci za svog 150-godišnjeg boravka u ovim krajevima (1537.-1687.). Nakon protjerivanja Turaka, biskupi Đuro Patačić i Petar Bakić, početkom 18. stoljeća, podižu unutar starih zidina novu, drugu, vrlo skromnu katedralu i biskupski dvor. Budući da je druga katedrala, zidana nakon odlaska Turaka, bila konstrukcijski vrlo slaba i nepopravljiva, želju svojih prethodnika ostvario je biskup Josip Juraj Strossmayer (1848. - 1905.). U veliki pothvat uložio je svoj stečeni ugled, energiju i znanje, naslijeđenu zakladu, biskupijska i svoja materijalna sredstva. Ostvario je djelo koje zadivljuje svakog posjetitelja Đakova.  Nacrte za katedralu biskup Strossmayer je naručio u Beču, kod vrlo poznatog arhitekta Karla Rösnera. Plan je bio crkvu završiti za 5 godina, ali su se radovi protegnuli na punih 16 godina, do 1882. U međuvremenu je arhitekt Rösner umro, pa biskup angažira drugog arhitekta, Friedricha Schmidta, također Bečanina, koji je istodobno gradio i zagrebačku katedralu. Jedino je opeka pečena u Đakovu, u biskupijskoj ciglani. Za gradnju je potrošeno 7 milijuna opeka, a kamen i sve ostalo trebalo je - u ondašnjim prilikama - dopremati iz Istre, Austrije, Mađarske, Italije, Francuske i s drugih strana.

 

Zatim smo prošetali VUKOVAROM ,te posjetili OVČARU

VUKOVAR, grad, pristanište na utoku rijeke Vuke u Dunav,  stari je barokni grad, poznat po Domovinskom ratu i strašnim razaranjima. Među mnoštvom vrlo atraktivnih, ali u ratu teško stradalih građevina, ističu se dvorac Eltz iz XVIII st., barokne zgrade u središtu grada, franjevački samostan, župna crkva sv.Filipa i Jakova, pravoslavna crkva sv. Nikolaja i dr. Izvan grada na obali Dunava prema Iloku nalazi se Vučedol, bogato arheološko nalazište. Obredna posudica Vučedolska golubica smatra se svojevrsnim simbolom grada.
Vukovar ima svog nobelovca Lavoslava Ruzičku. Rođen je u Vukovaru 1887. godine, a Nobelovu nagradu za kemiju dobio je 1939. godine.
OVČARA je ime farme 5 km istočno od grada Vukovara, danas poznate po srpskom logoru u vrijeme Domovinskog rata. U tom dijelu Ovčare napravljen je konc. logor, jer su ti hangari ograđeni sa svih strana i lako se čuvaju. Ovčara je otvorena početkom listopada 1991. godine i kroz logor je prošlo 3000-4000 zatočenika. Pripadnici JNA,TO, četnici, Arkanovci i dr. činili su strahote nad zatočenicima.  U ovom konc-logoru ubijeno je 200 zatočenika i nestala je 61 osoba. Grupe po desetak zatočenika traktorima su odvozili na mjesto gdje su streljani i bačeni u masovnu grobnicu, gdje je pronađeno 200 tijela. Uglavnom su to bili ranjenici i medicinsko osoblje vukovarske bolnice.


Posjetili smo najistočniji hrvatski grad ILOK

Crkvu i samostan Majke Božje, te Iločke podrume, gdje smo degustirali poznata Iločka vina.   
Grad Ilok, najistočniji je hrvatski grad, kulturno, administrativno i gospodarsko središte Zapadnog Srijema. Smješten je na zapadnim obroncima Fruške gore, na području izuzetno pogodnom za uzgoj vinove loze.
Područje grada Iloka zarana je naseljeno i bogato kulturnim nasljeđem, o čemu svjedoče nalazi od prapovjesti, preko rimskog razdoblja, gdje je postojala konjanička utvrda -Cuccium, do zlatnog razdoblja srednjeg i novog vijeka. U srednjem vijeku u Iloku je izgrađena utvrda: 12 st., a u pisanim spomenicima spominje se više crkava i samostana. Najpoznatiji gospodar grada je Nikola Iločki (1410.-1477.). Kao gospodar imanja naslijedio ga je sin Lovro (1460.-1525.).   Franjevci se u Iloku zasigurno nalaze u prvoj polovici 14. stoljeća kada je izgrađeno zapadno krilo samostana, a franjevačka crkva Uznesenja Marijina, građena je 1349. godine. U tom razdoblju postaje značajno središte. Nikola Iločki ju je obnovio i produžio poslije smrti sv. Ivana Kapistrana (1386.-1456.), koji je umro u Iloku.(1460. načinjem popis "Čudesa sv. Ivana Kapistrana" koji se čuva u Parizu) .   
                                          

 

ILOČKI PODRUMI d.d.

  Osim jedinstvenog Starog podruma, raspolaže sa 8 milijuna litara podrumskih kapaciteta s kompletnom suvremenom opremom za preradu i vođenje kontrolirane fermentacije, te opremom za različite vrste pakiranja vina. Strateška odrednica tvrtke jest godišnja proizvodnja 7 milijuna litara potvrđenih sorti,
Graševina, Bijeli pinot, Chardonnay, Rajnski rizling i Traminac baš u Iloku daju vrhunac sortnih osobina.

 

Za kraj večera i fešta na seoskom domaćinstvu “ANTIN STAN”

Nadomak Vinkovaca, podno južnih obronaka Borinaca, nalazi se selo  Ivankovo. Ante i Kaja Perić ovdje se već 17 godina bave voćarstvom i preradom voća, te seoskim domaćinstvom.

 

SLIKE SA IZLETA: